روتیواتور از جمله تجهیزات و ادوات کشاورزی است که برای خاک ورزی زمین های کشاورزی کاربرد دارد که از سال ۱۹۴۶ اختراع شده ولی امروزه کاربرد آن بیشتر شده است. این دستگاه به پشت تراکتور متصل می شود.
رتیواتور از تعدادی تیغه Lوc شکل تشکیل شده است که روی یک محور نصب می شوند. پس از اتصال به تراکتور، این تیغه ها توسط شافت نیرودهنده تراکتور که به محور این دستگاه متصل میشوند، به دور محور خود با سرعت زیاد می چرخند. در حین حرکت تراکتور به جلو، تیغه ها به سطح خاک کشیده شده و کلوخه هایی که در سطح زمین و در عمق ۸ تا ۱۵ سانتی متری زمین وجود دارند، خرد می کند.
عرض دستگاه بسته به نوع محل استفاده بین ۱۱۵ سانتی متر تا ۳ متر متغیر است
– از روتیواتور برای شخم زدن خاک استفاده میشود. چون حرکت تیغه های آن چرخشی است، آب در لابلای خاک باقی میماند که تاحدودی از هدر رفتن آب جلوگیری میشود.
– چون بذر گیاهان علوفه های بسیار ریز است و بایستی کاملا با خاک مخلوط شود، به همین دلیل از دستگاه روتیواتور برای نرم کردن خاک در مزارع کاشت گیاهان علوفهای استفاده میشود.
– در روش کاشت جوی و پشته، اگر سطح کاشت بذر نرم نبوده و کلوخه داشته باشد از روتیواتور برای نرم کردن خاکبستر کاشت بذر استفاده میشود.
– پس از برداشت محصول، به طور معمول بقایایی از گیاهان و نیز علفهای هرز در سطح کشت باقی میماند، از این ابزار جهت خردکردن آنها و از بین بردن علفها استفاده میشود.
– دستگاه رتیواتور در حین کار، خاک را به صورت پودری تبدیل میکند و بنابراین روند فرسایش خاک زیاد میشود. به همین دلیل لازم است که از آن فقط در شرایط لازم و موارد ضروری استفاده کرد.